Rentop – luottamusta herättävät nostamisen ammattilaiset

Susilauma perehtyy nosturikuljettajien maailmaan

Mainostoimistopalvelujen tarjoajana Tanssivat Sudet tutustuu työssään säännöllisesti uusiin toimialoihin ja eri alan ammattilaisiin. 

Susien Laumanjohtajana sain syyskuisena perjantai-iltapäivänä puhelun tunnistamattomasta numerosta. Langan toisessa päässä oli Rentop Oy:n toinen perustaja ja yrittäjä Markku Lehkonen. Puhelu alkoi tuttavallisesti edeten nopeasti asiaan. Markun viesti oli yksinkertainen:

Yrityksen toimitusjohtaja Markku Lehkonen työn touhussa. Taustalla näkyy rykelmä torninostureita.

– Jimi, tarvitsemme mainostoimistokumppanin. Aloitammeko tulevana maanantaina yhteistyön?

Yhteistyön ehdot kuuluivat seuraavasti: 1) pääsemme heti työstämään verkkosivu-uudistusta, 2) ymmärrämme Rentopin tarpeet, ja 3) osaamme luoda uusia tarinoita ja levittää niitä verkossa.

Puhelusta kaksi viikkoa eteenpäin Susilauma oli jo Turun saaristossa Rentop Oy:n hallinnon virkistyspäivillä kamera kädessä tutustumassa Rentopin asiantuntijoihin sekä luomassa yhteishenkeä tuoreen asiakkaan kanssa. 

Torstaina 2.12. klo 17.00 Pikisaaressa Sokeri-Jussin Kievarissa istuudun pöytään Rentop Oy:n yrittäjän ja osakkaan Lauri Lauhikarin kanssa. Laurilla on päässyt nälkä yllättämään paluumatkalla Kemistä, missä Rentopilla on työprojekteja käynnissä. 

Pippuripihvin lomassa haastattelen Lauria, nostoalan ammattilaista ja kainuulaista yrittäjäperheen poikaa. Minuun tekee erityisesti vaikutuksen Rentopin nosturikuljettajien kyky hallita haastavia työprojekteja – oli kyseessä sitten tuulivoimalan pystyttäminen tai kirkon kupolien asentaminen.

Rentopin osakkaalla Lauri Lauhikarilla on yli kymmenen vuoden kokemus nostotehtävistä. Lauri suoritti nosturikortin vuonna 2006.

Kasvun tiellä

Rentop on perustettu vuonna 2017. Markku ja Lauri lähtivät pienestä liikkeelle. Aluksi he ajoivat itse nostureita, mutta hiljalleen kassavirran vahvistuessa he pystyivät palkkaamaan omia kuljettajia asiakastyömaille. Tällä hetkellä Rentopilla työskentelee säännöllisesti yli 100 nostoalan ammattilaista eri projekteissa ympäri Eurooppaa.

– Voimakkaan kasvun syyksi voidaan laskea asiakkaiden vahva luottamus meihin. Emme pelkästään tarjoa kuljettajia nostureille, vaan kokonaisvaltaisen nostotöiden projektihallinnan. Koneen mennessä työmaalla rikki osaamme itse korjata ongelmat ja ratkoa erinäiset pulmat. Soittoa nosturitoimittajalle ei tarvita. Lisäksi tunnemme hyvin paikalliset olosuhteet. Suomessa ja Pohjoismaissa lumen, jään ja pakkasen kanssa työskentely on arkipäivää. Keski-Euroopasta tulevat nosturitoimittajat arvostavat meidän arktisten olosuhteiden tuntemusta, Lauri kertoo.

Myös verkostoituminen on nostoalalla tärkeää. Rentop tuntee nosturivalmistajien maahantuojat sekä Suomessa että Ruotsissa ja omaa hyvät yhteydet nosturitehtaille.

Lauri nostaa esiin vielä sattuman kaupat bisneksessä. Niillä on aina oma osuutensa.

– Tästä esimerkkinä Brexit – se on vauhdittanut meitä. Brexitin johdosta eräs brittiläinen nostoalan ammattilaisia välittänyt yritys poistui markkinoilta.

Nostureiden rakentamiseen ja purkamiseen menee oma aikansa.

Koulutamme itse uusia kuljettajia

Rentopin kuljettajien työhistoria voi olla moninainen. Alanvaihtajien tarinat ovat mielenkiintoista kuunneltavaa. Rentopilla kuljettajina työskentelee muun muassa entinen baarimikko, pankin rahoitusjohtaja ja malli. Rekkakuskin tausta on kuitenkin yleisin polku nosturikuljettajaksi. Oli tausta millainen tahansa, hyvältä kuljettajalta vaaditaan rauhallisuutta, harkintakykyä, oma-aloitteisuutta ja vuorovaikutustaitoja.

– Nostoalan ammattilaisena saa ainakin erilaisen työympäristön. Nöyrä asenne auttaa kehittymään, koska tällä alalla tuskin koskaan voi olla kaiken osaava ja tietävä. Työ on hyvin itsenäistä ja koneiden teknisten ominaisuuksien ymmärtäminen on tärkeä kyky. Koulutamme kädestä pitäen uusia tulokkaita alalle. Puolen vuoden koulutuksella pääsee jo kokeilemaan taitojaan. Suurten nostureiden hallinta vie kolmesta kymmeneen vuotta. Osa kuljettajista omaksuu asiat nopeasti, osa taas ei ikinä, Lauri pohtii.

Rentopin verkkosivu-uudistus

Lähitulevaisuudessa Rentop julkaisee tuoreet verkkosivut viidellä eri kielellä. Rentop etsii sekä uusia koulutettavia että valmiita nosturikuljettajia säännöllisesti. Niinpä verkossa tapahtuvan mainonnan ja viestinnän tulee kulkea ajan hengessä. 

Kuvassa nousee uusi tuulivoimala Keski-Pohjanmaalle nosturin avustuksella. Uusia tuulipuistohankkeita käynnistyy tiuhaan Suomessa ja muualla maailmalla.

Ps. Jos näet unia nosturikuljettajan ammatista, kannattaa asian suhteen lähestyä suoraan Lauria 040 5171847 tai Markkua 044 2416552.

Lisää postauksia

Wolfpack leader

Jimi Heikkinen

Olen 39-vuotias Oulussa nykyisin asusteleva yrittäjä. Lukion kautta Kajaanin ammattikorkeakoulusta tradenomiksi valmistumisen jälkeen jälkeen 2006 perustin osakeyhtiön, jonka nimiin olen tehnyt monenlaisia myynti, markkinointi- ja tapahtumaprojekteja.

Millainen ihminen olen?

Minua on aina kiehtonut tarinat ja niiden takana olevat ihmiset. Olen hyvin sosiaalinen ja positiivinen yksilö, mutta vuosien mittaan myös oman ajan arvostaminen on noussut arvoon.

Omat erityisvahvuudet​

Olen ratkaisukeskeinen ihminen ja tykkään asioiden tapahtuvan. Vuosien kokemus yrittäjänä on tuonut myös avarakatseisuutta ja kykyä toimia erilaisten ihmisten parissa. Olen hyvä ideoimaan asiakasprojekteissa uusia näkökulmia.

Missä voisin kehittyä tulevaisuudessa

Ihmisenä ja ammatillisessa mielessä kehittymistä tapahtuu päivittäin. Kunhan muistaa pysyä nöyränä ja kuunnella ihmisten ajatuksia ja mielipiteitä, voi itsekin oppia paljon uutta. Ylivilkkaus ja keskittymiskyky on aina ollut myös haaste, mutta onneksi näitäkin piirteitä voi kehittää.

Asiakasprojekti on mielestäni onnistunut, kun..

Parhaita hetkiä työssä on, kun asiakas saa aidosti lisäarvoa tekemämme työn kautta ja oppii itsekin uutta. Pidän, kun projektissa on uskallettu olla aidosti läsnä, keskusteluissa on oltu rehellisen avoimia niin hyvistä kuin kehitettävistäkin asioista.